FORSKNING: Holder man igjen en promp kommer den ut av munnen isteden

Dårlig ånde er ingenting!, sier kvinnelig professor C. Collins

Promping er ganske ufint, ikke sant? Men du du bør faktisk slippe ut litt luft den veien …i alle fall om du visste hva alternativet var!

Denne artikkelen er for ordens skyld helt sann,
selv om tema kanskje er litt humoristisk fremstilt

I du ikke allerede var klar over det, så er det altså en overhengende mulighet for at det kommer seg ut i alle fall …bare at da kommer fisen ut gjennom munnen din i stedet.

Det er en fin tanke, nei?

Tilsynelatende er det også et vitenskapelig faktum. Ifølge Universitetet i Newcastles og professor Clare Collins – en diett- og ernæringsekspert – kan du få noe som kalles «bukflatulens». Den prosessen fører til at noen av fibrene i buken absorberes og deretter utåndes gjennom munn.

Så ingen promping kan i praksis bety at litt gass vil bli re-absorbert i sirkulasjonen og utåndes i pusten din.

OK, det kommer ikke til å komme ut av munnen din med en rap eller med fiselyd og stinker ikke ned rommet …men det er ikke akkurat noen hyggelig tanke uansett, er det vel?

Klinisk ernæringsfysiolog, flatulensforsker og professor Clare Collins
forteller at lukten på prompen din avhenger mye av hva du spiser.

Kjempefis!

Det er også andre problemer forbundet med å holde igjen fisen. Ifølge professor Collins er det usundt, og kan bli direkte pinlig;

– Ved å holde på flatulensen for lenge, kan det resultere i overoppbygging av tarmgass …og til slutt vil alt unnslippe colon som en ukontrollerbar kjempefis, forteller hun.

Du kan også være i fare for en tilstand som kalles Divertikulitt – selv om forskningen ikke har bevisvist at det visselig er en sammenheng her ennå, er erfaringen fra sykehusene at dette er et faktum. Det skjer slik at tarmen blir betent og det dannes små utposninger på den.

Spesielt personer født med Meckels Divertikkel har lettere for å få denne tilstanden.

Rådet er enkelt! Hvis du må fise, bare la det stå til. Ok! Kanskje du bør gå ut av rommet, eller prøv å å slippen «smyger» …men det er bedre om du bare «skyter løs». Det kommer ikke til å hjelpe på populariteten din, og ingen på styremøtet kommer ikke til å ta deg alvorlig igjen …men du har gjort ditt for en frisk pust og en helt tarm.

Skotland’s Kris Commons (t.v.) Gary Caldwell og Gavin Rae (t.h.) på trening ved Hampden Park, Glasgow. Det er mulig Commons har litt dårlig samvittighet?

Tross alt er tarmgass en helt naturlig del av kroppens rutine med å bryte ned og fordøye mat.

Ettersom magen og fordøyelsessystemet kommer til å reagere på maten du spiser, produserer kroppen uunngåelig litt metan-gass. Som nevnt, absorberes noe av det og ekspanderes …og noe av det kommer ut bakdøra, som vi sier det.

Vi gjør det også.

En nylig studie forteller at en gjennomsnittlig person fiser åtte ganger hver dag. Det kan være en stor brak-fis, eller en serie med mindre «smygere».

Se deg rundt der du står nå; Statistisk sett har en person i nærheten av deg nettopp fjertet. Professor Collins forklarer:

– Det kan være at du har slukt luft, eller så er det karbondioksid produsert når magesyren blandes med bi-karbonat fra tynntarmen. Gasser kan også produseres av bakterier som ligger i tykktarmen.

Det handler om mer enn lukt. Noen komme med en teskje bløtt også…

Når det gjelder stanken, har det nøye sammenheng med hva du spiser. Svovel inneholder gasser som stinker. Derfor styrer kostholdet ditt også mulighet for kontroll over om hvor ille fjertene dine lukter.

Dårlige nyheter for flypassasjerer dessverre: Collins kan også fortelle at folk om bord på fly er mer tilbøyelige til å oppleve oppbygging av tarmgass.

– Trykkkabin på fly betyr at du har mer sannsynlig å passere flatulens på grunn av at gassvolumet ekspanderer ved lavere lufttrykk. Det, sammenlignet med å befinne seg på bakken, avslutter hun.

Her forklarer Collins om fødsels-diabetes.
Ikke noe hyggelig tema det heller!

This post is also available in: Norsk bokmål