Nå kan du snart få smalahove som gatesnacks i Tokyo!

Norsk-Islandsk gündergruppe vil servere Nordisk tradisjonsmat i verdens metropoler!

Smalahove, hodesylte, lutefisk, rakafisk og geitost er grei føde for de fleste av oss nordmenn. Ser vi derimot i retning Island, blir det vanskeligere å svelge. Her er syltet fåreballe, hákarl (fermentert haikjøtt) og svartadaudir tradisjonsmat. Nå håper de også å få med seg nedgravd hvalross fra Grønland og Færøyene.

Nå vil altså en gruppe kokker og restauranteiere fra blant annet Norge og Island ut i verden med vår felles nordiske mattradisjon. De har til og med fått med seg Svensk reiselivsnæring, og skal sammen med våre retter, servere surstrømming som gatesnacks i verdens store byer.

– Vi kommer først til å prøve med en mindre flåte på rett i underkant av 200 food-trucks i New York, sier matgründer Signe Mathen fra Mathallen i Oslo. Hun har med seg ikke ukjente mesterkokk Pär Cussion fra Sverige, matmisjonær Kyrre Eliassen fra magasinet «Matmons» og den kjente TV-kokken Retini Perkele fra Finland. Hovedinitiativtaker er den Islandske restaurantmogulen Steimur Guðjón Mosterdottirson.

En håpefull gründergjeng på vei mot suksess! (Fra venstre: Mann i blå skjorte, mann i dressjakke, smilende mann med høyt hårfeste, glad mann i forklè og dame med rosa skjerf)

Giftig håkjerring

Sammen skal de legge verden for sine føtter, med Nordisk tradisjonsmat i særklasse, servert i sin aller pureste form.
– Hákarl er vel og merke giftig, men med litt Islandsk brennevin til og litt god-musikk fra det lokale Black Metal-miljøet på sagaøya, kommer ingen til å merke ammoniakk-smaken, sier Mosterdottirson.

Da er strømming en større utfordring, skal vi tro kokken Cussion. Han er av Amerikansk familie og kjenner motviljen.
– Problemet er at dom vet presis hva stömming er for nåt, sier han mistroisk, og blir trøstet av sine kolleger.

Leverfylt torskemage, kokt som pølse og servert i dansk rugbrød regner de derimot at vil bli en instant suksess i millionbyen.
Smalshove, den også bare servert i papir skal bli gatesnack til sultne New Yorkere. En enkel gaffel, og så er det bare «dig in» som de sier der borte.

Tokyo neste

Går det veien, er Tokyo neste satsningsfelt.
– Jævla japanerskan er jo bara til att cheka allt mycket fisk, sier Perkele optimistisk, og smiler. Han skal også servere rå kråkebolle servert i serviett med teksje, og regner med at det vil slå an: – Om inte det her går, så har vi mislyckandedagen i Finland. Da kan vi fira med mycket vodka i min sauna och lyckas endå!

Gjengen har kjøpt opp flere etablerte sushi-restauranter i den Japanske hovedstaden og begynner servering av gravlaks, rakfisk og lutefisk allerede før sommeren. – Japanere tåler mye, sier Kyrre Eliassen kategorisk.

Vi ønsker gjengen lykke til!

 

Siste artikler


POPULÆRE ARTIKLER

Mer moro