Det var ikke bare strømmen vi mistet grepet på
Ukjent for de fleste forbrukere: På tidlig vårparten 2018 gikk Norge med i EUs matsammenslutning FISER. Det kan bety at EU nå får detaljstyre Norske familiers middagsvalg. Allerede neste år må vi velge middag utfra hva som er bestemt i Brüssel.
– Dette er en god avtale for Norge, sier Stortingets EU-delegat Sveinung Faenta Nimrod-Evensen; – Vi har fått åpning for felles fiskemiddag alle tirsdager for alle EU-borgere. Bare dette er en stor seier for Norsk mattradisjon og Norsk fiskeindustri.
Han mener allikevel at den største seieren for Norge og norske mattradisjoner er fullt gjennomslag for Taco-fredag. Denne regelen blir felles for alle EU-landene, og meningen med det nye felleseuropeiske matregimet er at man vil sikre et sunt og variert kosthold for hele EØs-sonen og fordele inntekter rettferdig blant de forskjellige mat-grossistene og mat-produsentene.
– Dette vil også være til stor fordel for matkasse-leverandørene, føyer Nimrod-Evensen til.
Særregler og faste bestemmelser
– Det vil fortsatt være tilgjengelig alle varegrupper i butikkene hele uken, men det blir nødvendig at myndighetene utfører stikkprøver og kontroller i hjemmene for å se at reglene blir overholdt. Selv om enkelte land har forhandlet gjennom særregler er retningslinjene for de forskjellige dagene allerede klare:
Mandag
I hovedsak må de fleste lands borgere belage seg på prosessert svin eller sau/lam på mandager. Enkelte land har fått lokale tilpasninger, men her kan den Norske delegaten bare beklage:
– Her var den Norske delegasjonen litt tom for ideer, og visste ikke hva vi hadde lyst på …så da ble det pølser …på alle …på mandager …i Norge.
– Hva med de norske familiene som handler i Sverige?, spør vi: – Svenske pølser er jo gyselige.
– Ja, det er fortsatt anledning til å handle mat i utlandet, men da må man følge det landets regime for den aktuelle dagen. For Nordmenn i Sverige, er det da kjøttboller med fløtesaus …og for de som handler i Danmark blir det enten hakkebøf eller ingenting.
Tirsdag og onsdag er fiskedager
Tirsdager er kjipe uansett, sier Nimrod-Evensen, så da er det fersk fisk i alle EU-land, med unntak at Portugal, der man får spise tørrfisk på tirsdager og sardiner på tirsdager. For Norges del er vi satt opp med prosessert fisk, som fiskekaker eller fiskeboller på tirsdager. Denne kan erstattes med oppdrettslaks i hele EU-området, men det forutsetter at man har en kjip hvitfisk, som torsk eller kokt hyse på onsdager.
Resten av uken:
EU-uken går fort. For de fleste land er det fugl på torsdager. For Norge og Sverige betyr det kylling, prossesert eller som fillét. I Sverige må kylligfilletene være frosne ved servering. Hel kylling kan være fersk, men vingene må spares til lørdag. I Frankrike er torsdagene satt opp med Coq au Vin …eller som Nimrod-Evensen hårdnakket påstår; Kuk i Vin. For mindre formuende kan man i dette landet velge noe annet sært, obskurt og litt ekkelt etter spesifikke regler.
Mot helgen
Fredager som som ingressen sier, satt opp med Taco for hele EØS og Schengen-området, men i enkelte land tillates også pulled pork eller kylling-wraps, alternativt kålruletter for borgere over 75 år.
– Man har sett tilsnikelser av enkelte gnager-arter eller såkalte roadkills blant mindre resurssterke familier i Øst-Europa, forteller den kjente kokken Paul Buskass, som leder den Franske delegasjonen, når vi møter han i trappa rett utenfor Brüssel; – Dette er ikke lenger tillatt. Rotter og mus er ikke greit, mens frosk og marssvin kan man kose seg med i helgene. Finner man noe annet vemmelig i naturen, har jeg garantert en oppskrift som gjør også det til en deikatesse.
– I helgene er rettene mer varierte mellom landene, forteller den Tyske delegaten Helga von Tarmengaβen; – I Norge får dere en lokal pizza-variant; Grandioβa het den vel, mens vi i Tyskland kan kose oss med både Knödeln og Eisbein. På søndager blir det Tysk mat til alle, så de må Nordmenn venne seg til Karrivürst med sauerkraut. Deres surkål er ikke uvant, men den pølsa skal dere får slite med og gulpe på hele søndagen, ler hun.
God middag!