Norges mest seriøse nyhetside

annonse

SISTE NYTT: Nå spiser de svaner!

artikkelen fortsetter under annonsen

Mens saker som skytingen av svanen «Havnesjefen» i Os og at Fylkesmannen i Rogaland har sagt ja til å skyte ned bestanden i Rennesøy skaper stor furore blant dyrevernere og lokale ildsjeler her hjemme, så går altså et lite øysamfunn i Østersjøen helt under radaren.
Velkommen til Kviksö og Ludö; Her er grillet svane blitt gourmet-mat!


Ferdig grillet Svane (Foto: Reluctant Gourmet)

artikkelen fortsetter under annonsen

I Østersjøens utløp, midt mellom Sverige og Polen, med Bornholm som nærmeste nabo, ligger øyene Ludö og Kviksö. Disse to bitte små øyene har generasjoner vært gjenstand for bitter stemning mellom Sverige, Danmark og Polen. Faktisk til de grader at begge øyene har både polske og svenske navn, og innbyggerne i dette lille føydalsamfunnet er så heldige at de får betale skatte til begge stater. Allikevel er det ikke der den virkelige kontroversen ligger.

De spiser svaner!
For selve «nasjonalretten » og delikatessen på Mosznapot og Wydzielina (som er de polske navnene på øyene) er nemlig stekt eller grillet svane. Gjerne grillet med en marinade basert på en meget salt, soyalignenede fiskesaus basert på fermentert makrell, tang og naturlige krydder fra den skrinne naturen. Som tilbehør spiser de grillet makrell. På det lokale gatekjøkkenet serveres kebab basert på svane med den samme fiskesausen og pitabrød bakt på fiskemel.


Det kryr av svaner på øyene. (Foto:  eAvisa|Syverstad Media)

Smaker som and

– Det er virkelig godt, sier Yougoslaw Książki Kucharskie. Ikke alle liker fisken til, men svane er en virkelig nydelig delikatesse.
Tilreisende pleier å foretrekke appelsinsaus og poteter til. Men på øyene har de hverken poteter eller appelsiner, da eneste båtforbindelse er ukentlige anløp mellom Finland og Tyskland. Og Tyske poteter eller Finske appelsiner er det ingen ekte Svensk-polakk som vil ha.

– Svaner og makrell har vi mye av. Nesten mer makrell enn svane. Derfor blir den ofte fermentert, sier han med et smil, mens grillen oser og spytter glør.


Med et par makreller til og noen få eksklusive Jasper-grillede poteter til turistene, ligger Svanene og godgjør seg.. (Foto: Reluctant Gourmet)

Upopulært Føydalsamfunn
Nå er det heller ikke ofte det kommer turister til øyene. Det lille øysamfunnet er ikke videre populært i de omkringliggende landene, mye grunnet forholdet til det lokale dyrelivet.
– Vi klarte å utrydde stokkand-bestanden, ler Yougoslaw og bryter av en vinge til reporteren.
– Og hvis ikke disse helvetes svanene slutter å angripe, skal de få unngjelde alle sammen, avbryter hans svenskættede kona Dina Książki Kucharskie .
For heller ikke forholdet til svanebestanden er som den skal her ute i havgapet. Det er nemlig ikke uvanlig med svaneangrep, så Dina lener seg opp mot et grovkalibret gevær klart til svar på tiltale.

Der ser harmløse ut, men i bakgrunnen ser vi en hissig svanefar klar til angrep (Foto: eAvisa|Syverstad Media)

Øysamfunnet sliter
Uten turisme, avskåret fra sine egne fedreland og nesten uten veinett er fergeforbindelsen mellom øyene nesten den eneste kontakten øyboerne har med sivilisasjonen. Faktisk er de så upopulære at øyene bare unntaksvis dukker opp på lokale kart og da ofte uten navn. Selv veiforbindelsen og infrastrukturen skranter, men øyboerne vil ikke oppgi livretten selv om verden rundt ikke vil vite av dem.

Hovestaden på Kviksö har så lite veinett at det knapt finnes biler på øya (Foto: eAvisa|Syverstad Media)

Reisetips
For deg som vil reise til Ludö eller Kviksö og smake nygrillet svane med makrell, må du komme deg på en av fergene mellom Lübeck i Tyskland og Helsinki i Finland. Den finske ferjen har anløp fra Uutala øst for den finske hovedstaden, mens den tyske båten har anløp fra Travemünde utenfor Lübeck. Ruten er dårlig merket, og det er dårlig med overnattingsalternativer på øyene. Yougoslaw tar gjerne imot gjester, i sitt bed and breakfast, hvor man deler dusj og toalett med vertskapet.

For deg som ikke orker tanken på en diett bestående av svane og makrell kan du kjøpe med diett til reisen her.


Kviksö og Ludö ligger midt i havgapet mellom den Danske ferieøya Bornholm og det Polske fastlandet (Kart: Fritt etter Google Maps)

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse