Norges mest seriøse nyhetside

annonse

En bok har vært bestselger hvert eneste år – Du gjetter aldri hva som er Norges mest populære bok?

artikkelen fortsetter under annonsen

Folk kjøper mest religiøse skrifter – Selv i vår moderne verden

Det har jeg feiret ved å være blant de første i køen utenfor bokhandelen i dag morges. Og det markerer jeg her, ved å trekke fram noen fakta om Bibelen som man sjelden hører om.

Er du klar over at bestselgeren i Norge hvert eneste år faktisk er Bibelen. Ikke at det er noen viktig begivenhet, for det har vært sånn siste 100 år. På bestselgerlisten til bokhandlere synes bare utgivelser siste to år, og dermed faller flere topplasseringer ut. Egentlig blir det som å nekte Aksel Lund Svinndal pallplass fordi han ikke ble laget i fjor og har vunnet før.

artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge blir alle bøker som selger mer enn 5000 ex å regne som en bestselger. Og det er bra resultat det, men biblene selger altså 90-tusen ex hvert år. Det er grovt regna det dobbelte av hva «Da Vinci-koden» har solgt fra første utgivelse og frem til i dag. I tillegg går menn fra ymse trossamfunn og deler ut gratis bibler til folk. En slik aksjon var nylig i Østfold.

Vet du hva som er verdens mest solgte bok da? 

«Maos lille røde» tar annenplass, og gir da Harry Potter siste pallplass. Nå er jo Harry Potter flere bøker, men det er jo i høyeste grad Biblene også. I likhet med Bibelen er også Maos hovedverk hjulpet godt igang, men 900 millioner subsidierte og godt markedsførte små røde bøker er lett match for Bibelens seks milliarder solgte bøker siste to hundre år!

Katalog sendes ut i flere ex

IKEA-katalogen sendes ut i større årlige opplag enn Bibelen. Nå er jo det slutt for Norges del, og tross pene bilder kan vel IKEA-katalogen knapt kalles litteratur. Nå er det antakelig enda fler som leser katalogen på nett, og nettopp dette med nett og e-bøker gjør situasjonen både lettere målbar og uoversiktlige på en gang

Her kommer en liten twist.

For nå sniker det seg inn annen bok du ikke kjente. «The Book of Dead» (På Norsk: Den Egyptiske Dødeboken) med helten Rich Wilde er på vei opp. Og det er ikke engang bok som drar, men boken er sannsynligvis blitt verdens mest populære nettspill for øyeblikket. Flere Casino-sider har den, men det beste tilbudet vi snublet over er denne.

Videre ned på listen over trykte bøker ligger de tett. Tolkiens «Ringenes Herre», «Alkymisten» av Paolo Coelho og Dan Browns «Da Vinci-koden» og «Twillight»-serien til Stephanie Meyer.

Hvis vi ser på ordinære bestselgerlister for 2018 er det en overraskelse på lur der også: Uansett sjanger, uansett utgave eller utgivelsesår er det nå klart at fjorårets mest solgte er Maja Lunde og Lisa Aisatos julebok «Snøsøsteren»

– Det er den aller største suksessen gjennom 23 år, og konkurransen er knallhard med Åsne Seierstads «To søstre», Lars Myttings «Hel ved» og Yann de Capronas Norsk Etymologisk ordbok. Vi trodde knapt det var mulig, sier bokens forlegger Erling Kagge til avisen VG.

Slett ikke dårlig fra to realtivt sett debutanter.

Hva er så Norges mest populære bok?

Norges mest solgte bok over tid er «Sophies Valg», men antakeligvis er Bjørn Andreas Bull-Hansens trilogi om vår verden etter tredje verdenskrig og antihelten Evv Lusjon den mest populære. Den første boken har egen fanklubb og er utsolgt på et øyeblikk for hver nye utgivelse. Nå finnes den som gratis e-bok. Trykket går denne boken allikevel på bruktmarkedet for høyere priser enn nypris. Ganske sært for en ti år gammel pocketbok …og tatt i betraktning det faktum at forfatteren har lagt boken til gratis nedlasting på sine nettsider.

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse