Norges mest seriøse nyhetside

annonse

Fiskeskøyte på grunn – En lå og sov mens den andre hadde lovpålagt pause

artikkelen fortsetter under annonsen

Yrkesfiskere oppgitt over nye regler fra arbeidstilsynet

Nye regler for arbeid og hviletid fra Arbeidstilsynet setter sinnene i kok hos yrkesfiskere langs kysten. Resultatet blir at småbåter bemannet av 1 til 3 personer kan bli drivende i sjøen uten operativt mannskap i perioder.

– Båten er totalvrak etter møtet med fjæresteinene, sier fiskeren; – det er bare vannski igjen!

– Dette er det glade vannvidd, sier mangeårig yrkesfisker Tancred R. Fredriksen fra Nordeidbotten i Nordland. Han og kollega Kasper Kortene er nylig bøtelagt etter en kontroll fra Arbeidstilsynet for grove brudd på reglene om hviletid.

– Joda! Vi er klar over at fører et stort fartøy og at det krever at man er våken og aktsom. Men når vi må være en mann på dekk for å dra opp tegnene, kan vi ikke ha en mann i byssa på mat- og hvile-pause. Det går bare ikke når vi er to. Vi har kolleger som er alene på båten. Hva gjør de? Man kan ikke kase anker midt i Skagerak for å sove i 8 timer i høy sjø, forteller Kasper oppgitt.

artikkelen fortsetter under annonsen
Som en direkte årsak av regelverket, ligger nå en rekke mindre skuter i opplag.

Gikk på grunn!

Rett før denne utgaven av eAvisa gikk i trykken skjedde det som ikke skulle skje. En annen båt gikk på grunn og ble kastet i fjæresteinene rett ved fiskemottaket i nettopp Nordeidbotten. Av frykt for represalier fra myndigheten når de kom til brygge, hadde de to fiskerne, Norske Birk Bjørkesokk og hans danske kollega Bille Barkh (som begge øsnker å være anonyme) fulgt regelene til punkt og prikke. Da hadde vært langt ute på sokkelen og oppdaget at de nærmet seg henholdsvis 8-timer grensen for søvn og 4,5 timer for matpause.

I sterk storm med flau vind i kastene slet ankeret seg bare noen få meter fra moloen.
– Hadde vi bare kunne strukket grensen med et kvarter, hadde vi vært redda, sier Bjørkesokk; – Nå sitter vi bare tilbake med et par vannski og en masse fisk tilbake i havet.

Kollega Bille er så oppgitt av han høres bare ut som han sitter med en stor potet i halsen og sier ting vi ikke forstår.

Birk og Barkh har nå funnet en mindre båttype for å omgå de nye reglene.

Vil ikke uttale seg

Arbeidstilsynet for offshore- og merkantile fag – Nord opplyser at de av hensyn «til en-eller-annen paragraf» (sitat slutt) ikke kan uttale seg som enkeltsaker, men at de på generelt grunnlag driter i Norske fiskere.

– Barkh er vi derimot villige til å høre på – …ettersom han er utenlandsk statsborger, heter det derfra; – men det er jo kav umulig å forstå hva fyren prøver å si, avsluttes det.

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse