Dette er en trend vi har sett lenge, sier forskere!
Det at merkeklær er status for mange har vi visst lenge.
«For noen foreldre er det veldig viktig at barna går i dyre merkekler. Dette har vi stusset litt over, derfor har vi nå forsket på det», sier forsker, Jean Paul Armani fra Univeristetet på Geilo.
De har interjuvet og gått igjennom historien til 38 familier med barn som nå er i tyveårene fra Oslo Vest.
-Vi tok kontakt med familier vi visste kun handlet altfor dyre vesker, klær og annet overpriset utstyr til barna sine. Disse familiene har mye over gjennomsnittet med inntekt og bruker masse penger på altfor dyre ting, sier han.
Dyre vaner er vonde å vende: Unge jenter, spesielt på Oslo Vest, går kun med merkeklær og dyre vesker. Yves Saint Laurent er kjempedyrt og er derfor veldig kult, er holdningen til vestkant-ungdommen. Nå viser det seg at ni av ti jenter som får dyre ting av foreldrene i oppveksten, ender opp som narkomane og/eller prostituerte.
«Etter flere samtaler med foreldrene kom vi fram at de synes det er viktig å lære barna sine at god smak og dyr design er viktig hvis de ønsker å komme noen vei her i livet. Flere av de har prinsipielt aldri kjøpt klær på Hennes & Mauritz eller Cubus til ungene sine, fordi det ikke er bra nok for de, eller for å sitere de direkte: «vi har ikke Cubus-barn», noe som tydligvis blir brukt som skjellsord på vestkanten», forklarer Armani.
Dette tar selvfølgelig barna med seg videre i livet.
Forskerne fra Geilo fikk tillatelse til å se igjennom skolepapirene til disse rikmennsbarna, og der fikk de dokumentert at flere av de var ekstreme mobbere. «De rike barna mobbet utelukkende barn av foreldre med mer alminnelige inntekter, eller de som deres jålete foreldre har lært de heter «Cubus-barna». Så allerede i barneskolealder har altså disse barna fått for seg at de er mye bedre og viktigere enn alle andre fordi de har dyre ting, akkuat som sine overlegne foreldre. Dette har da gjort de til motbydlige mobbere», påpeker forskeren Jean-Paul.
Dyrt: Canada Goose jakker er latterlig dyre. Har ikke foreldrene råd til det blir man fort mobbet på skolen.
Pappas penger
Rikmannsbarna er vant til å få det som de vil og får derfor veldig liten fortåelse for hva det vil si å jobbe for pengene sine.
«De er vant til å få alt servert på gullfat. De har au-pair og huskjelp fra de er små som gjør absolutt alt for dem. De forventer å bli vartet opp og tror at verden skal være sånn. Derfor gidder de ikke gjøre noe selv. De gidder ikke å gjøre skolearbeid da penger og dyre ting kommer av seg selv. Når de blir voksne er de like uspiselige som udugelige. Foreldrene blir lei av maset om penger og ser på de som utakknemmelige jålebukker, så får de plutselig beskjed om å klare seg selv. Det sier seg selv at fra å få alt de peker på og være kuleste, til å måtte klare seg selv og holde på den dyre livsstilen sin, det er ikke lett. Derfor blir de kriminelle. Vi er litt overrasket over at samtlige foreldre overså denne sammenhengen,» påpeker Armani.
Økt kriminalitet: Barn og ungdom av altfor rike foreldre har dårlige framtidsutsikter. Hele ni av ti gutter fra Bærum ender opp som vinningskrimminelle, narkomane og narkotika-dealere. Tallene fra Univeritetet på Geilo sier også at to av ti gutter blir prostituerte.
Jålete og trangsynte
«Det er ikke til å legge skjul på at de er blitt kyniske, etter å ha vokst opp med foreldrenes holdninger. Tyverier og narkotika kan være lettjente penger så lenge de ikke blir tatt. Og blir de tatt stiller selvfølgelig foreldrene med den beste advokaten man kan få, så de slipper som regel billig unna«, sier Armani.
Han summerer opp slik:
«Å skjemme bort ungene sine på denne måten er oppskriften på å oppdra overlegne og jålete drittsekker som ender opp som kriminelle. Det gagner ingen, og absolutt ikke ungene. Så slutt å være jålete og trangsynt, oppfordrer Aramani og hans Forskerteam fra Geilo.