Nå viser det seg at dette faktisk stemmer!
Det har blitt sagt mange ganger før, men nå ser det faktisk ut som at dette er sant:
Det er skadelig å spille dataspill!
Dette viser en studie fra Université de Montréal og McGill University, hvor forskere i molekylær-psykiatri mener å ha funnet en sammenheng mellom first-person shooter-spill og mengden av grå substans i hjernens hippocampus, skriver danske BT.
Hippocampus styrer blant annet orienteringsevnen og hukommelse og spiller en stor rolle i utviklingen av alzheimer sykdom. Hvis mengden av grå substans blir større eller mindre, vil det påvirke orienteringsevnen og hukommelsen. Det mener i hvert fall de to forskerne bak prosjektet, Gregory West og Veronique Bohbot.
De rekrutterte en rekke unge mennesker mellom 18 og 30 år. Ingen av de unge var såkalte «gamere». I fire år ble forsøkspersonene utsatt for forskjellige tester i to forskjellig grupper. Den ene gruppen skulle bruke hukommelsen til å navigere. Den andre gruppen skulle derimot bruke motorikk og vaner. Det ga et overraskende resultat!
Hele 85 prosent av de forsøkspersonene som spilte i mer enn 6 timer pr uke, fikk blant annet redusert grå substans.
Det betyr med andre ord at de ble dårligere til å huske, begynte å stole mer på vaner, og kjørte på autopilot. Forskerne forklarer at mennesker med redusert mengde grå substans i hjernen har større risiko for å få post-traumatisk stress og depresjon når de er unge. Når de er eldre økes risikoen for å få alzheimers. Og jo mer du spiller, jo større skade kan du få.
Øverst på lista over «farlige» spill står Battlerfield, Call of Duty og Counter Strike. I disse spillene må man lære seg de gode snikskytter-postene utenat. Målet er nemlig ofte å nå punkter så raskt som mulig slik at man kan beseire fienden. På den måten blir man mer avhengig av den innebygde autopiloten, og det kan, i følge denne studien, være skadelig.
Men, og det er alltid et men:
Hvis man spiller plattformspill som Super Mario vil mengden av grå substans ikke falle på samme måte. Faktisk viste studien at de forsøkspersonene som spilte begge typer spill hadde en vekst i hippocampus. Det betyr altså at plattformspill kan utbedre skader i hjernen.
Så konklusjonen er: Spiller du mye Counter Strike, kan du bare spille litt Super Mario for å rette opp de skadene du pådrar deg selv.
Til slutt er det viktig å si at dette er basert på en enkelt undersøkelse. Om et halvt år kommer det kanskje en undersøkelse som viser noe helt annet. fram til det: Game on!