Strikker noen i din familie?
Det har i en årrekke vært fullt ut akseptabelt å strikke luer, votter og gensere i Norge. Strikking har lenge vært omtalt som en hobby og likestilt med uskyldige aktiviteter som lesing, matlaging og frimerkesamling. Nå advarer eksperter mot å akseptere strikking som en del av den norske hverdagen. «Mennesker som strikker er ofte sykelig opptatt av denne hobbyen og lar strikking av rutete vanter og annet tull ingen trenger gå ut over familieforholdene» sier en av Nordens mest anerkjente forskere på psykologisk adferd. «Jeg tilbringer heller natten med en psykotisk eks-narkoman med plasthammer enn en klin gal egosentrisk dame i 50-årene med strikkepinner og garnnøster» sier han
Klare psykopatiske trekk
I en undersøkelse utført av universitetet der sjefsprologist Stefan Gøring arbeider, har man funnet ut at et overveldende flertall av de som strikker er fullblods psykopater. «Hele 87% av de som oppgav å ha strikking som hobby hadde et eller flere psykopatiske trekk» forteller forskeren. De fant også ut at spesiellt damer i alderen 41-63 år ble slemmere og slemmere mot familiemedlemmer jo mer tid de brukte på den egoistiske hobbyen. «Ja, for denne aldersgruppen ble det veldig tydelig at strikkingen var viktigere enn både barn og resterende familie. Det var flere eksempler på at denne aldersgruppen var direkte ondskapsfulle mot folk rundt seg» sier den anerkjente forskeren.
Aud Gunhild Sørbur kjenner igjen beskrivelsen: «Selv om det er morro og strikke vil jeg jo ikke at det skal gå ut over familieforholdene slik jeg nå har skjønt at det gjør» sier Aud Gunhild som nå har bestemt seg for å bytte hobby. «Jeg skal sette meg ned med familien og la de bestemme hva vi skal gjøre fremover» sier den strikkeavhengige damen som virker sympatisk utenpå til Eavisa fra sitt hjem i Porsgrunn.
Legg ned strikkepinnene
På bakgrunn av denne undersøkelsen anbefaler nå forskeren å ta en prat med familiemedlemmer som strikker. «Få de bort fra denne hobbyen og anbefal andre sunne aktiviteter man kan gjøre sammen med familien. Damer som strikker har veldig ofte et litt forvridd bilde av virkligheten så gå forsiktig frem» anbefaler han. De fleste som har denne tvilsomme hobbyen viste seg, i følge undersøkelsen å være manipulerende og mer aggressive enn folk flest. Folk som strikket mye hadde også økende andel av personlighetsforstyrrelse og andre psykiske lidelser kom det frem av den omfattende undersøkelsen.
I anti-strikkemiljøet er de nå bekymret for at vi skal få den første strikkeulykken i Norge før noen tar skikkelig tak i dette. «En strikkepinne kan fort havne i øyet eller gjennom foten om man tråkker på den mens den står rett opp» sier en tidligere strikker fra Gjøvik som ønsker å være anonym. Eavisa har også vært i kontakt med Norges strikke og veveforbund, men de ble rasende og slang desverre på røret i raseri før vi rakk å stille dem spørsmål.
«Har du noen i familien som strikker? Hjelp de. Sett dere ned og ta en prat med vedkommende og fortell at dere er glad i han/henne og at dere vil hjelpe de ut av strikkingen» er det avsluttende rådet fra den svenske forskeren.