Mannesykdommmen Pjusk – Langt mer alvorlig enn tidligere antatt

Akutt Pjusk­­­ blir godkjent diagnose

Lenge ble Borreliose og Fibromyalgi ansett som nesten oppdiktede lidelser. Nå vet alle at dette er svært alvorlige sykdommer som rammer rått og hensynsløst. Mange har fått livene sine helt snudd på hodet etter flottbitt og kronisk utmattelse. Smått om senn har disse fortvilede menneskene opplevd å bli trodd og akseptert, mens menn som lider av typisk mannesyke fortsatt blir latterliggjort og oversett i helse-Norge.

Artikkelen er oppdatert her!

Endelig ser denne holdningen nå til å endre seg. Både “Pjusk” og “akutt Pjusk” er for øyeblikket inne til evaluering hos Helsetilsynet. Doktor og professor i ytremedisin ved Oslo Universitetssykehus, Per V. Quach-Salvesen har lenge kjempet en hard kamp mot fastgrodde holdninger. Disse to gradene av denne alvorlige lidelsen, som bare rammer menn i satt alder og fast forhold, skal nå få bli aksepterte og approberte diagnoser.

– Det er viktig at vi forstår alvoret i denne situasjonen, sier Dr. Salvesen: – Her er det menn som går på jobb dag etter dag, og egentlig er alvorlig Pjusk.

I følge den engasjerte legen er det her store mørketall. Man antar nemlig at så mange som 15 til 20 menn til en hver tid er rammet av kronisk Pjusk, mens millioner av fortvilte Norske menn opplever temporær og akutt Pjusk fra tid til annen. Ofte får ikke andre enn disse mennenes nærmeste familie vite om sykdommen som har rammet dem.

– I de fleste tilfellene får hverken helsevesen eller samfunnet der ute vite hvordan disse lider, forteller Salvesen: – Av frykt for ikke å bli trodd, lider disse mennene hjemme og tør kun høylytt å meddele sine aller nærmeste.

Quach-Salvesens forskning på intetanende pasienter viser klart at når menn blir syke, så blir de mye hardere rammet enn kvinner. Derfor oppleves selv små og ubetydelige sykdommer, utrolig mye sterkere hos menn. Når da slike sykdomstopper kommer sammen med kronisk eller akutt Pjusk, er det ikke til å undres at pasienten blir fullstendig slått ut.

– Jeg håper nå at folk forstår alvoret og at familier der ute danner ring rundt, og verner om sine syke menn, avslutter Doktor Salvesen.

Godkjennelsen fra Helsemyndighetene ventes å være klar mot slutten av denne måneden, og arbeidsgivere i det ganske land bør da forberede seg massiv økning i antall sykemeldte.

Les mer om menn som nesten dør av pjusk: Artikkelen er oppdatert her!

This post is also available in: Norsk bokmål

Siste artikler

POPULÆRE ARTIKLER

Utrolig men sant

This post is also available in: Norsk bokmål