Norges mest seriøse nyhetside

annonse

Nå kan alle bli fastlege i NordNorge – uten UTDANNELSE!

artikkelen fortsetter under annonsen

Skrikende legemangel krever ekstreme tiltak.

Nå kan hvem som helst bli fastlege i de nordligste Nordlandskommunene, samt flere steder i Troms og Finnmark. Mangelen på medisinsk personell er nå så skrikende at selv personer uten medisinsk utdannelse overhode kan søke fylkemannen om fastlegestatus.

– Vi vil jo ikke at ikke fagutdannet personell skal begynne å operera på folk. På sjukestugan har vi lyckligvis en operasjonssjuksjøterska från Oslo som har sommaren hos familien nordpå og gjør dom størsta inngrepen for oss, forteller fylkesmann Palle Sander i Træna kommune i Finnmark.

artikkelen fortsetter under annonsen
Fylkesmann Træna Kommune og øyelegespesialist, Palle Sander.

Deler ut legelisenser i vildens sky

Derimot deles rollen som fastlege ute i distriktene ut over en lav sko. Til og med Fylkemannen vi snakket med er hentet inn fra Sverige. Sander har også en bror i helsevesenet. Palle Snicker er konstituert fylkesoverlege og utdannet tømrer. Han forteller:

– Vi søkte leger alla stann. Førr hadde vi en lekare från Sverige med, men han har begynte godsaffær på Svenske sidan av grensen efter dom Norksa sukkeravgiften gikk upp. Vi har forsøkt ryska lekare, men dom forstår inte et pøck, så da er det betre med husmødre och annat som i det minste menar vel.

Alene på legesenter og apotek

Hunnfrie Boghaart er opprinnelig fra Ukraina, og var inntil nylig husmor og hjemmværende. Når er hun klinikkoverlege på det lokale legesenteret mutters alene.
– Det er ikker lett, sier hun oppgitt; – I går natt jeg måtte sende køen hjem og fortsette i dag. Når jeg er på kommet til kontor om morgen, dem ligger i telt i kø. Många er sjukemeldte og jeg deler ut dem medisina vi har.

Hun springer mellom laboratorie, apotek og legekontor dagen lang.
– Heldigvis jeg har YouTube og app på telefone til lære seg legetinger, avslutter hun.

«Jeg slite mange», sier klinikkoverlege Hunnfire Boghaart

Fra punker til lege

Even Tyhr er fra Oslo og var inntil nylig bostedsløs. Nå er den tidligere punkeren kommunelege i Grumseth kommune, bor på prestegården og fungerer som predikant for den lokale menigheten på søndager. Han smiler et tannløst smil for øre til øre:
– Folk er happy. Jeg er happy. Det blir ikke bedre. Jeg kjenner medisina. Jeg gikk på masse av det greiene i Oslo. Det er dritfett. Her bare skriver jeg ned hva dem skal ha. I Oslo kunne jeg bruke en dag på å finne en stabbil selger.

Når han ikke fungerer som lege eller prest, trekker Even ned på Torget og tigger småpenger. «Sorry! Gammel vane, vond å vende», forsvarer han.

 

 

 

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse