Norges mest seriøse nyhetside

annonse

SISTE NYTT: Norsk lege mener å kunne bevise at fødselsmerter kun er psykisk

artikkelen fortsetter under annonsen

Jenter overdriver smerten betraktelig sier overlege!

Ved universitetet i Gjøvik er det nå avdekket store fravik i kvinners beskrivelse av «smertehelvete» tilknyttet barnefødsel. Nå reagerer en rekke leger på det de kaller sterk overdrivelse på grensen til syting av fødende kvinner. Den norske overlegen Hans Krefting Sårli beskriver «smerten» ved en fødsel på samme nivå som en mild mageknipe. «Verre er det ikke» sier han.

Smerten sitter stort sett i kvinnens hode
Etter flere måneder der norske leger og professorer har forsket og sammenlignet smertenivå er konklusjonen veldig klar; Smerten ved fødsler er ikke i nærheten av det nivået kvinnene selv hevder det skal være. «Vi ser at smerten stort sett er innbilt og at den ligger på et psykisk nivå» forklarer overlegen. Han forklarer videre at dette også forklarer hvorfor kvinner opplever svært ulike smertenivå fra fødsel til fødsel. «For kvinner med svakere psyke vil nok en fødsel kunne oppfattes som veldig smertefull mens hos kvinner med sterkere psyke vil nok en fødsel kunne sammenlignes med mageknip» forklarer han.

artikkelen fortsetter under annonsen
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Childbirth-woman-594226.jpg

Overdriver veldig: Kvinner uttrykker som regel stor smerte ved fødsler. Nå viser ny forskning at smerten stort sett, som så mye annet, sitter i kvinnens hode. Trøst for «smerten» fra mannen side underbygger bare kvinnens innbilning om sterk smerte, så mannen bør heller i større grad oppfordre kvinnen til å ta seg sammen sier en av legene i forskningsrapporten

Foreslår psykologisk hjelp som standard ved graviditet
På bakgrunn av resultatene i forskningen foreslår teamet bak arbeidet å innføre psykologisk bistand 3-4 måneder før termin. «Ettersom fødselen i seg selv ikke skal kunne påføre særskilt smerte er det viktig at vi behandler gravide kvinner psykologisk» sier han og utdyper videre; «Gravide kvinner har en tendens til å fyre hverandre opp. De skaper i fellesskap en forventning til at det skal være stor smerte tilknyttet fødselen, noe som vi nå altså vet ikke stemmer» sier han. Han tror disse bevisene også vil kunne sørge for at fødende kvinner faktisk setter mer pris på svangerperioden og fødselen. «Det er vel ingen hemmelighet at kvinner er glad i å klage litt ekstra under graviditeten. Med mindre det dukker opp andre ting å klage på tror jeg kvinner nå i langt større grad vil kunne nyte perioden der de faktisk er med på noe som skal være flott og magisk» avslutter legen.

Det skal forskes videre rundt dette og vi kommer derfor tilbake med supplerende nyheter rundt denne saken. Si gjerne din mening i kommentarfeltet under.

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse