Norges mest seriøse nyhetside

annonse

Oktoberfest: Årets beste øl-orgie er snart her

artikkelen fortsetter under annonsen

(Nesten) alt du trenger vite om Oktoberfest

Den første Oktoberfest kom til 12. oktober 1810 som en storslagen bryllupsfest for Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese, da Bayerns kongelige innbød Münchens borgere til hesteløp, øl og andre fornøyelser.
Det var så populært at Oktoberfest snart ble til en årlig foreteelse. I dag er den verdens største folkefest.

artikkelen fortsetter under annonsen

 

 

 

 

 

 

Sånn skal det se ut: Riktig antrekk, og ekte livsglede
(Foto/faksimile: muenchen.de)

Den originale oktoberfest pågår i 16 dager før den første søndagen i oktober på et område som heter Theresienwiese i Bayern. Stedet er oppkalt etter prinsesse Therese. I den anledning brygges et eget Oktoberfestøl. Det serveres i en type énliterskanner som kalles «Maß», og er et godt stykke unna Norsk lettøl, både hva angår alkoholprosent og smak. Ølet får bare produseres av lokale bryggerier. Ølserveringen skjer i store telt som rommer opp mot 10 000 mennesker og tar inntil to måneder å reise. Selve festantrekkene er en historie for seg.

I de senere år har Oktoberfesten spredt seg til andre deler av verden, spesielt til byer i USA og Canada med stor tysk befolkning. I Norge tar vi det ikke så tungt i forhold til befolkning. Her kler vi oss opp i autentiske habitter og drikker det meste med høyt b-vitamininnhold.

Oktoberfest i München sett fra Pariserhjulet.
(
Foto: Michael Chlistalla – Wikipedia)

Flere Oktoberfester i Norge
Både Ølprotalen og andre fan-sider holder nøye kontroll på hvor og når det er fest i Norge. Flere reisebyråer har turer til forskjellige arrangementer rundt om i Europa, med ompa-musikk og seidelsvinging på høyt nivå. Et tilfeldig søk på Ticketmaster viser, når dette skrives, ledige billetter til 9 forskjellige arrangement i Norge og 4 rundt i Europa.

Det viktigste er antrekket
Ja det høres rart ut, men du ankommer ikke oktoberfest i olabukser og t-skjorte. På ekte oktoberfest er det lederhosen og tyrolerkjole som gjelder. Slike antrekk er dyre på reisemålet, men heldigvis finnes rimeligere varianter her hjemme, som fint passerer i «kampens hete». Du synes kanskje det ser rart ut, men du vil fort oppdage at de andre kommer i samme habitten …vel og merke til flere tusen kroner mer.

Autentisk nok, og ekstra penger til øl
Tro meg; Du slipper unna med kopien. Det er ikke alle rundt deg som er helt fjellstø i skøytene heller. Den som prøver og vil, blir godtatt. Sånn er både tyskere, og andre festløver, ganske rause. Det handler om å slå seg løs, vel og merke innen rimelighetens grenser. Utrolig nok er det uskrevne regler til oppførsel , selv i en sånn setting.

Et ekte autentisk og riktig pyntet øltelt i Mûnchen
(
Foto: Michael Chlistalla – Wikipedia)

Syng med og kos deg
Uansett hvor du drar, så finn deg en plass ved langbordene. Mange steder viser de deg til din plass. Ta med gode venner. Ta et lynkurs i tysk og syng med etter beste evne. «Tra-la-la» går fint, så lenge du henger med på bevegelsene. De også er ganske enkle, og kommer på sett og vis av seg selv etter at andre kruset er fortært.

Bruk Google og lær det du kan
Helt seriøst: Bruk Google før du reiser. Dette er tysk kultur på sitt aller mest ekte, rølpete og støyende. Heng med og kjenn ekte glede. Kjøp oktoberfest-kostyme og syng av hjertens lyst, men husk: Dette er kultur. Dårlige svenske drikkeviser, norsk flatfyll, oppkast og vemmelige tilnærmelser nytter ikke her. Bundespolizei har glattceller de og.

Viker det litt for skummelt, anbefaler vi Google-søk på Oktoberfest Norge, eller at du tar på lederhosene eller tyrolerkjolen din og arrangerer en skikkelig fest selv. Sånn rett før du tar på spanderbuksene også, anbefaler vi en grundig sjekk av Norske ølpriser. Lykke til !

Linken til den opprinnelige og ekte Oktoberfesten, finner du her

Linken til det beste antrekket til overkommelig pris, finner du her

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse