Etter sommerferien kommer det ikke til å være en eneste parkeringsplass igjen i Oslo.
Ja, du leste riktig. Alle parkeringsplasser under åpen himmel i Oslo skal vekk, skal vi tro byregjeringas siste hemmelige notat, som er kommet eAvisa i hende.
De kontroversielle planene går ut på å erstatte alle ordinære parkeringsplasser i Oslo med kjøkkenhager. Notatet går helt kontret til verks. På hver gatelangs parkeringsplass skal det plasseres tre ordinære Europaller. Hver av disse skal settes opp med pallekarmer og kles med presenning innvendig. Videre skal de fylles med jord og fungere som kjøkkenhage for lokale beboere.
Vært i planene lenge
Det viser seg videre i notatet at disse planene lenge har ligget hos kommunen. Allerede i april 2013 var dette oppe i partilederkollegiet og til hemmelig forhåndvotering, før det ble lagt frem for Byplan- og Bymiljøetaten.
Etter først å ha blitt avvist på Rådhuset, får vi endelig byråd for park, idrett, trivsel og fortau i kommunen, Yanislaw Wenztrezia i tale. Han svarer motvillig at forslaget er ute til hemmelig høring, men at intet er endelig avgjort før den endelige og hemmelige voteringen. Dessuten legger han til at ordningen vil komme til gradvis. Man begynner øverst i Groruddalen ved Ellingsrud og arbeider seg sakte syd og senere vestover i byen. Oslo vest skal etter planene være helt beplantet innen utgangen av 2023.
Denne pendlerparkeringen i Gamlebyen, ved foten av Ekebegårssen er allerede totalt blokkert av paller i formasjon og gjort klar for grønne fingre. (Foto: Herligheten Parsellkollektiv)
Burde vært unndratt offentlighet
– Det er lite heldig at dette kommer ut nå. Denne høringen burde aldri vært presentert skriftlig sier han, og avviser samtidig ryktene om at det er transportbransjen som må avstå pallene vederlagsfritt til kommunen.
– Vi regner med at det først nå blir et prøveprosjekt på 3 år og deretter skal vi videreføre dette til de andre store byene i Norge, basert p å våre erfaringer, forteller han videre. Om at forsøksordningen er kontroversiell, svarer han at folk jo for plante hva de vil, og at hver enkelt tilgodesette beboer selv må passe at sin kjøkkenhage får vann og gjødsel og at den blir passet på også i ferieukene.
Planteglade jubler
– Med litt småstein og kreativitet kan det bli virkelig fint, forteller en beboer på Økernbråthen som ønsker å være anonym. – Først ble naboen mektig irritert, men vi er kommet til en minnelig løsning, smiler hun fornøyd. Naboens rosa Toyota Yaris står nå henslengt i hennes tidligere kjøkkenhage, mens den koselige gamle damen har flyttet all innsats og interesse til fremsiden av boligblokken på Oslos østkant.
– Det viktigste er at man er goda naboer og gode venner, sier naboen, lent opp mot bilen; – Uten det hadde vi ikke vært mennesker.
Fra Bymiljøetaten og parkeringsselskapene får vi også bare tommel opp. Her er man hverken redd fortapte arbeidsplasser eller trafikkaos. Her ønsker man ordningen velkommen. De berørte parkeringsvaktene skal omplasseres, for nå å knipe grønnsakstyver og folk på palleslang. – De kommer ikke langt på elsykkel med begrenset rekkevidde, er argumentet vi møter i gangene blant vekterne i etaten.
Bilorganisasjonene fortviler
– Dette er helt håpløst!, fortviler pressetalsmann i Bilorganisasjonenes Landsforbund (BOL) Aksel Svingen. Han mener situasjonen nå vil bli helt uholdbar for byens bileiere. Han er redd det kun kommer til å være de som har privat parkeringsplass undertak som kan eie bil i hovedstaden og får bred støtte fra en irritert bileier fra Tonsenhagen.
Byråd Wenztrezia er allikevel ikke redd for konsekvensene: – Vi ser på mulighetene for å annektere også disse plassene, svarer han. At eierne vil reagere negativt er han ikke enig i. At pallene er under tak er i følge han ingen hindring: – Her kan man jo tenkes og dyrke hvit asparges eller champignon.