Norges mest seriøse nyhetside

annonse

Strømmarkedet – En eneste stor bløff

artikkelen fortsetter under annonsen

Bransjen innrømmer svindelen med høye strømpriser

Hver eneste høst blir vi møtt med store krigstyper i avisene som at “Nå kommer kulden”. Og like sikkert som at vinteren kommer, ser vi også overskrifter som “Nå øker strømprisene”. Nå innrømmer både tidligere distribusjonssjef i Halvsund Distribusjon AS og avtroppende direktør for nett og distribusjon i NVF at hele strømmarkedet bare er en stor bløff. Det er mer enn nok vann og kapasitet så det holder. Det er overhode ingen grunn eller årsak til høyere strømpriser.

– Det er mer enn nok vann i bassengene, hevder tidligere distribusjonssjef i Halvsund Distribusjon AS, Wordan Ärformen lattermildt: – Det er jo bare å se ut av vinduet. Det regner så det spruter i det meste av landet. Hvorfor i himmelens navn skulle det plutselig bli lite vann i bassengene, bare fordi det ble kaldt. Is er også vann. Wordan er opprinnelig fra Latvia, og flyttet til Norge da landet ble en del av EU.
– Det mest vanvittige er jo at regjeringen vil at Norge skal bli en del av den Europeiske Strømunionen i EU. Da blir selve avgjørelsene i forhold til prisnivået liggende i nettopp Baltikum, som har mye høyere strømpriser i enn Norge, fortsetter hun.

artikkelen fortsetter under annonsen
– Når du fotograferer meg fra denne vinkelen er det mye lettere å telle nesehårene mine, forteller Wordan vår fotograf (Foto: Free Stock)

– Det er ikke helt riktig, forklarer Haldor Heldorsson. Han er avtroppende direktør for nett og distribusjon i Norges Vassdrags og Elektrisitetsforbund – NVF.
– Det er distribusjonen som blir dyrere, fordi vi skal være med å betale strømnettutbyggingen i hele EU. Det vil gi strømselskapene og distribusjonskanalene, inklusive staten, mye høyere inntekter.

Dyrere for Norske husholdninger
– Riset bak speilet er imidlertid at prisnivået for strømtransport vil bli mye høyere, fortsetter Heldorsson; – Nivået i EU er mye høyere og vil bli enda høyere i årene som kommer. Her ligger man langt på etterskudd med utbygging av strømnettet. I enkelte av de nye medlemsstatene i EU er infrastrukturen så dårlig, at strømmen må kjøres ut med lastebiler. Enkelte stedet fraktes strømmen den siste biten frem til små landsbyer med trillebår eller lavinehund. Noen steder er det faktisk så uframkommelig at man må bruke høy utehund for å komme frem. Heldorsson er opprinnelig fra Island, som henter elektrisk kraft fra underjordiske varme kilder og derfor ikke behøver noen strømnett.

– Det stemmer, forteller han; – På Island har vi så stort overskudd av strøm, at vi får betalt for å bruke reststrømmen, slik at ikke generatorene skal overbelastes.

Haldor Heldorsson foran broen mellom Reykjavik og det Norske fastlandet. (Foto: Free Stock)

Vil unngå EU-nivå på strømprisene
Situasjonen er så absolutt ikke den samme i Baltikum.
– Hjemme hos min familie i Wilnius er strømmen så kunstig dyr, at det mange steder faktisk lønner seg å kjøpe vanlige brunstensbatterier og bruke disse til oppvarming av boligene vinterstid, forteller Wordan Ärformen: – Det er jo disse tilstandene vi prøver å slippe i Norge. Det sier seg selv at når store strømselskaper selger strømavtaler uten påslag, så er dette helt teit. Dette er store organisasjoner, og folk skal jo ha lønn. Bare vent og se. Disse vil bruke første mulige anledning til å hyle ut om at nå må strømprisene opp.

Det hele er bare noe forbannet tull!, avslutter hun: – Det såkalte strømmarkedet er kun til for å fø aksjonærer. Det er ikke engang noe håp om å  hente hjem provisjon eller bonus til den enkelte medarbeider.

Få fantastisk casinobonus hos Casumo her!

 

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse