Norges mest seriøse nyhetside

annonse

SISTE NYTT: Tollvesenet stenger grensa til Sverige i julen for å unngå julefyll

artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi mangler ressurser”, sier tollsjef

Grunnet manglende ressurser vurderer nå Tolldistrikt sydøst å stenge de store grenseovergangene frem til nyttår. Det kan bety helt stengte grenseoverganger og full stans for julehandelen i Sverige.

Det er alltid vanskelig mot slutten av et budsjettår. Dette har tollvesenet fått merke. Når er det oss forbrukere sin tur til å smake på konsekvensen, og den kommer før vi aner. Allerede fra 1. desember 2019 kan det blir aktuelt å stenge følgende tollsteder:

artikkelen fortsetter under annonsen

E6 Svinesund
RV 118 Gamle Svinesund
RV 22 Vassbotten
E18 Ørje Tollsted
RV 2 Magnor – Charlottenberg / Morokulien
E16 Kongsvinger Tollsted
RV 206 Medskogen og
RV 26 Lutnes

Vi har snakket med Tollsjef for Tollregion Syd, Hans Willie, og han er klar i sin sak:
– Nei, nå er det tomt for penger. Vi har en masse opptjent avspasering, og den er vi nådsaget å gi våre tjenestemenn før året er omme. Det er ikke midler til overtid og da tvinger dette seg frem. Disse overgangene blir nå stengt frem til 1/1-2020.

Konsekvensen ser nå ut til at ikke bare stopper tollkontrollene, men at selve overgangen blir fysisk stengt.
– Det betyr i praksis at man ikke kan kjøre til Sverige, Willie?

– Jeg ser ikke helt poenget. Det vi ser hvert år er en voldsom handelslekkasje. Det er ingen tjent med. Fagtransporten får satt opp en midlertidig tollstasjon ved riksvei 218 Drevsjø. Det handler bare om å kjør litt lenger nord. Da får vi også tatt de med dårlige vinterdekk på henger og trekkvogn. Det er en vinn-vinn-situasjon det her.

Svinesund blir stengt (Foto: Wikimedia Commons)

– Men kan ikke private handle i Sverige før jul?

– Vi tilråder ikke det, med mindre man bor syd for Dovre. Tollsted E14 Storlien/Kopperå ved Trondheim er åpent som normalt. Det er også de andre tollsteder videre nordover. Man kommer ikke over ved de store bemannede tollstedene syd om denne.

– Men hva med de ubemannede, Willie?

– Riksvei 102, 101 og 22 over Vassbotten og Kornsjø er åpne, men vi henstiller til publikum om å ikke bruke disse. Vi har ingen mulighet for å overvåke trafikken på disse. Det går en vei fra FV 889 Bokerød, men denne er i dårlig forfatning. Der har jeg selv kjørt forut for min datters brylllup og ødelagt en felg. Dette vil jeg fraråde på det sterkeste. På samme måte gjelder det veien fra Aremark over til Båstnes og opp til Tøcksfors. Dette er ikke en offentlig vei, og skal ikke brukes av private.

Til og med Gamle Svinesund blir stengt (Foto: Wikimedia Commons)

– Så det er ikke lov?, må vi spørre.

– Jo, det er lov, men meget umoralsk. Dessuten har vin ingen midler for å overvåke denne ferdselen. Da kan jo folk ta med seg for mye alkohol og det vil jo unngå. Da kan man komme til å kose seg for en billig penge. Det blir jo som Black Friday på polet. Heldigvis er det ikke Systembolaget i Töcksfors. Årjäng er jo fryktelig langt og vi skal heller ikke informere om at det er mulig å bestille fra Systembolagets lister fra Kötthallen i Töcksfors og DinX i Sollerud. Den slags informasjon er ikke gunstig om kommer ut i tider der vi sliter med kontrollfunksjonen.

– Hva med faren for smugling av sigaretter, snus og andre tyngre stoffer?

– Det er absolutt ikke lov, og vi må henstille til publikum om å følge loven. Tollkvotene gjelder like fullt selv om de små overgangene står pip åpne. Det er en overordnet faktor her man aldri skal glemme. Selv om Norge er verden 7. rikeste land, har vi ingen tradisjon med å kose oss uten dårlig samvittighet. Dette prinsippet må gjelde også i julen, avslutter tollsjef ved Tollregion Syd, Hans Willie med streng mine.

Artikkelen er ment som satire, og må på ingen måte taes alvorlig.

annonser:

Husglede.no

Husglede er en nettside om hjem, hage og mat.

Smakelig.no

Vi hjelper deg i jakten på det gode liv

Levana.no

Kvinnemagasin på nett mote, helse og opplevelser

Luksusferie.no

Ferie på sitt beste Finn din neste destinasjon her

annonse

annonse